Podvodný podomový „darca opäť úradoval“, falošná tisícka

15.10.2004 Celý región

V štvrtok 14.10.2004 oznámil na linku 158 Okresného riaditeľstva Policajného zboru vo Vranove nad Topľou 81-ročný občan z Vranova nad Topľou, že jemu neznámy...
V štvrtok 14.10.2004 oznámil na linku 158 Okresného riaditeľstva Policajného zboru vo Vranove nad Topľou 81-ročný občan z Vranova nad Topľou, že jemu neznámy páchateľ mu ukradol z rodinného domu finančnú hotovosť.

Vyšetrovaním na mieste bolo zistené, že toho istého dňa o 10.20 hod. zabúchal na dvere rodinného domu poškodeného neznámy muž. Po otvorení dverí sa predstavil ako pracovník poisťovne, s tým, že mu doniesol peniaze. Po vpustení do rodinného domu mu povedal, že mu doniesol z bližšie nešpecifikovanej poisťovne 2 000. -Sk. Poškodenému občanovi dával 5 000. -Sk bankovku s tým, aby mu vydal 3 000. -Sk. Poškodený mu vydal 1 500. -Sk a pre zbytok peňazí odišiel do vedľajšej izby. V nej mal peniaze a veci v taške, z ktorej vybral ďalších 1 500. -Sk. Páchateľ využil nepozornosť poškodeného a tašku mu vzal. V taške sa nachádzala hotovosť 130 000. -Sk, 2 vkladné knižky na sumu 20 000. -Sk, 2 zlaté a 4 strieborné historické mince, 1 poškodená retiazka a 1 prsteň zo žltého kovu. Krádežou bola oznamovateľovi spôsobená škoda 180 000. -Sk. Vyšetruje ÚJKP OR PZ vo Vranove nad Topľou.

POLÍCIA znova upovedomuje všetkých, prevažne postarších občanov, a to nielen v Prešovskom kraji, aby neboli prílišne dôverčiví a nenechali sa oklamať a okradnúť takýmito vynaliezavými podomovými podvodníkmi vystupujúcimi ako pracovníci poisťovní. Polícia pracuje aj na objasňovaní takýchto prípadov, no vypátrať takýchto podvodníkov nie je jednoduché.
Polícia žiada občanov v mestách, ako aj obciach, aby venovali dostatočnú pozornosť takýmto „ podnikavcom“ , ktorí vyhľadávajú „ lacnú korisť“ a bezohľadne zneužívajú dôveru až naivitu nepozorných občanov.
Po niekoľkýkrát Polícia upozorňuje všetkých občanov, aby v zásade nevpúšťali do svojich príbytkov im neznáme osoby, ktoré vystupujú ako údajní pracovníci poisťovní.
Nenechávajte sa nahovoriť na finančné dary a výhry. Rovnako nikdy neukazujte, kde máte uložené peniaze, či iné cennosti. Ak sa k Vám prihovoria takto vystupujúce osoby, slušne ich odmietnite s tým, že si neprajete aby Vás obťažovali a bezodkladne oznámte Polícii na čísle 158 výskyt takejto osoby – osôb v mieste kde sa pohybujú. Včasným informovaním zo strany občanov sa bude úspešne dariť aj Polícii takýchto podnikavcov eliminovať.
Verme, že vyššie opísaná udalosť, bude ponaučením do budúcna pre ostatných potencionálnych poškodených, aby sa nenechali vidinou zisku oklamať a žiaľ, mnohokrát aj takto okradnúť.

„ U Adama“ odhalená nepravá 1.000, - :
Dňa 14.10.2004 vzniesol vyšetrovateľ Úradu justičnej a kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bardejove obvinenie pre trestný čin falšovania a pozmeňovania peňazí a cenných papierov 48-ročnému mužovi z obce Šašová, okr. Bardejov. Uvedený muž toho istého dňa o 12.30 hod. v Bardejove, v pohostinstve zv. U Adama, predložil obsluhe za účelom zamenenia bankovku nominálnej hodnoty 1 000. -Sk, s vedomím, že je nepravá. Obsluha si všimla, že bankovka vykazuje znaky nepravosti, zadržala ju a pohotovo udalosť oznámila Polícii. Muž sa snažil z miesta ujsť, pričom ho zadržala hliadka Mestskej polície v Bardejove, ktorá ho odovzdala do rúk Polícii. Po predvedení na Úrad justičnej a kriminálnej polície v Bardejove, na výzvu vyšetrovateľa, vydal ďalšie bankovky v počte 13 ks nominálnej hodnoty 1 000. -Sk, ktoré prechovával u seba viac ako mesiac, s vedomím, že sú nepravé. Pred vyšetrovateľom k pôvodu bankoviek uviedol, že ich údajne, ako živnostník získal za predaj tovaru v meste Giraltovce od jemu neznámeho muža zhruba pred mesiacom. Skutočnosť či je jeho verzia pravdivá je predmetom vyšetrovania. Keď zistil, že bankovky nie sú pravé, povedal si, že „ ich vráti“ do obehu tak, aby nebol škodný on. Živnostník bol pre svoju nelegálnu aktivitu zadržaný a umiestnený v CPZ . Bol spracovaný návrh na jeho vzatie do väzby. Vyšetruje ÚJKP OR PZ v Bardejove.
 

Vyberte región

mark